torsdag 9 juni 2016

TTIP

Hur många i Sverige vet vad TTIP är?
Det är förvånansvärt tyst om att det största frihandelsavtalet i världshistorien håller på att ta form.

På vilket sätt kommer detta gynna dig?


Storföretagens lobbyister är i full gång med att försöka påverka våra politiker.
Som ni ser ovan är matchen lite ojämn, inte många som tillvaratar dina intressen...

Att utan större bekymmer kunna idka handel över gränserna låter ju bra.
Varför behöver det ta sån tid att komma överens?
Vad är det egentligen de förhandlar om?

Det första man bör veta är att förhandlingarna är hemliga, inga journalister ges tillträde för att rapportera. Alla vi som kommer bli påverkade av detta får inget veta i förväg och ges ingen möjlighet att tycka något.
Varför?
Skulle vi kanske kunna ha något att invända om vi visste vad som diskuteras?
Tycker du att det känns demokratiskt?

En läcka publicerade en del av det som förhandlas för en tid sen och i många länder har en diskussion startat, i Sverige är den diskussionen mycket begränsad.
Det förvånar Jagmar eftersom det är just möjligheten att införa regler och lagar som ger anställda rimliga villkor, att maten vi äter inte ska vara genmodifierad, att köttet inte ska vara från hormon- och antibiotikabehandlade djur, att rimliga miljöhänsyn tas av företag med mera som detta gäller. Regler och lagar som vi i vår del av världen tycker är viktiga och som vi är stolta över att vi har.

Avtalet gör att företag som anser sig lida skada av att våra politiker inför t.ex. en lag för att värna miljön eller anställdas rättigheter kan stämmas på enorma belopp.
Detta resulterar i att politiker måste ta hänsyn till utländska storbolags intressen när de överväger nya lagar och regler, annars riskerar de bli stämda med stora hål i de statliga finanserna som följd.
Att värna medborgare och miljö blir nedprioriterat.

Men det är ju orimligt, ingen demokratisk domstol skulle gå med på något sådant kan man invända.
Just därför ingår det i avtalet att eventuella motsättningarna ska avgöras i speciella domstolar. I de avtal som USA har med andra nationer är dessa placerade i USA och dömer mycket ofta till de amerikanska bolagens fördel.

Men det kan väl lika gärna vara EU som förhandlar till sig de bästa villkoren, och USA som får skärpa upp sin lagstiftning?
USA har velat få till det här avtalet under en längre tid men EU har inte gått med på det eftersom skillnaderna i lagar och regler är för stora.
Nu har förhandlingarna kommit igång i en tid då EU:s försvarsbudget sjunkit till en tredjedel av USA:s, i en tid då Ryssland beter sig aggressivt i både ord och handling, i en tid då EU är beroende av USA för att kunna ha ett trovärdigt försvar.
Sveriges politiker står längst fram och skriker att avtalet skyndsamt måste undertecknas samtidigt som vi närmar oss USA alltmer militärt. Tjänster och gentjänster?

Kopplingen mellan EU:s försvarsförmåga och TTIP har Jagmar inga andra belägg för än hans egna tankar och funderingar. Men enligt Jagmars version av sunt förnuft ligger det i farans riktning.

Du som EU-medborgare kanske tycker att du borde få tycka något om ifall det ena är värt det andra?
Men EU tycker att demokratiska processer är överskattade...
Mer om det här:
https://www.youtube.com/watch?v=eYqzcqDtL3k

Om man tror att detta bara är spekulationer och att det inte alls kommer att bli som alla olycksfåglar kraxar gör man bäst i att studera några av de andra liknande avtal som finns, t.ex. NAFTA.
Man kan också passa på att studera de rättsfall som avtalen genererat samt hur dessa slutat.

En snabb förklaring av vad det handlar om finns här:
https://www.youtube.com/watch?v=Y4OQeekSD6s

Hjälp till att sätta stopp för odemokratiska avtal som gynnar få på bekostnad av många här:
https://stop-ttip.org/regcoop/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar