torsdag 16 juni 2016

Framtiden

För ett och ett halvt år sedan ungefär såg Jagmar en dokumentär om ekonomi som sändes av Vetenskapens värld i SVT. Det hon då förstod var att den kunskap hon besatt om hur världen egentligen snurrar var felaktig.

Nyfiken som hon är började hon genast fördjupa sig i ämnet. Detta ledde vidare till ytterligare informationsinhämtning om relaterade ämnen såsom tillväxt, peak oil etc.
Efter ett 50-tal böcker, åtskilliga dokumentärer samt en hel del grävande i nyhetsmedia och bloggar börjar en bild att klarna. En bild som för många kanske ter sig dystopisk, men Jagmar ser med tillförsikt på framtiden.

Det samhälle vi lever i just nu är i bästa fall bekvämt, men fyfansjävlahelvete så trist.
De flesta håller sig på sin kant, de flesta tävlar om vem som har högst status och mest pengar/prylar. Ingen har tid att spontant umgås med vänner och bekanta.
Hur ofta kommer någon oanmäld och knackar på din dörr bara för att umgås en stund?
Hur bra kontakt har du med dina grannar?
Hur många är ärligt intresserade av vad du berättar och sitter inte bara och väntar på att du ska ha pratat klart så att de får börja prata om sig själva?

Individualismen bryter ner människor, det är ett onaturligt tillstånd där allt går ut på att hävda sin egen förträfflighet och dölja sina brister. Dölja dem bakom yta, status och likes på sociala medier.
Gråta får man göra hos terapeuten, man vill ju inte visa sig svag inför sina vänner (herregud hur skulle det se ut?)

Nåja, till saken:
Bilden som framträder av den information Jagmar har tillgodogjort sig under de senaste ett och ett halvt åren är att vi relativt snart kommer tvingas in i ett annat sätt att leva.
Många är de som pratar om att vi måste börja ställa om för att vårt sätt att leva inte är hållbart.
Det kommer aldrig att hända.

Det som kommer hända är att vi tippar över kanten, den kant som kallas peak oil/peak everything.
(kanske kraschar det finansiella systemet innan men senast vid kanten kommer förändringen)

När det sker kommer tillväxten inte att kunna fortsätta, det i sin tur kommer betyda att vi får ett samhälle som ser helt annorlunda ut.
Vi kommer bli tvungna att gå tillbaka till att samarbeta, umgås och interagera med våra medmänniskor istället för att bygga murar mellan varandra.

Alldeles nyligen (idag faktiskt) hittade Jagmar en film på youtube som sammanfattar det hela på ett ganska överskådligt sätt.

Här finns den och jag tycker att du ska se den nu på en gång!
 https://www.youtube.com/watch?v=VOMWzjrRiBg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar